En miljöbil – vad är det?
Ja vad är en miljöbil egentligen? De flesta vet att de drar lite bensin/diesel, är sällan särskilt stora och är skattebefriade i fem år. Men varför är en ny stor kombi miljöbilsklassad och inte en liten Nissan Micra?
(En äkta "grön" miljlöbil?)
Vår regering har bestämt att för att en bil ska bli miljöbilsklassad får den maximalt släppa ut 120 gram CO2 (Koldioxid) per kilometer. Detta motsvarar ca 5,0 liter bensin respektive 4,5 liter diesel per 100 km. De måste tillhöra miljöklass 2005 (bensinbilar) respektive miljöklass 2005PM (dieselbilar). Miljöklasskravet på dieselbilar innebär att de måste ha partikelfilter eller annan effektiv rening som släpper ut maximalt 5 mg partiklar per km. Det kanske ska tilläggas att miljöbilar som drivs med E85 får maximalt förbruka motsvarande 9,2 liter bensin per 100 km och måste tillhöra miljöklass 2005.
Det du ska fokusera på är 120 gram CO2/km (brukar skrivas som 120g/km). Det är denna magiska gräns som alla biltillverkare jagar och i praktiken spelar roll. Innan jag går vidare på denna magiska gräns kanske det är lämpligt med några jämförelser. Vår svenska älskade Volvo v70 släpper i snitt ut 217 g/km och en Volkswagen Golf 169g/km. Givetvis finns båda dessa modeller i miljöbilsvarianter, men det är inte miljöbilarna som det är flest av på våra vägar, än.
120 g/km är ingen omöjlig gräns för biltillverkarna på något sätt. Framför allt inte i mindre bilar. Ju större desto svårare av naturliga skäl. En större bil har mer massa att släpa runt på och förbrukar därmed mer bränsle vilket ger högre utsläpp.
För att få ner förbrukningen kan biltillverkarna använda sig av oändligt många tekniker, så som hyrbridtekniker, mindre och effektivare motorer, mindre luftmotstånd etc etc. Allt för att få ner förbrukningen till den magiska gränsen som gör att kunderna i slutänden kan stilla sitt miljösamvete.
För er som nu tänker att elbilarna som blir fler och fler inte släpper ut någon koldioxid har tyvärr fel, för elen som de drivs av kommer inte alltid från koldioxidneutrala källor. I slutänden släpper en elbil i Sverige ut omkring 30 g/km beroende på vilken källa man använder. Detta är inte noll som många tillverkare vill påstå, men det är helt klart bättre än de fossila bränslena. Utomlands ser denna siffra betydligt sämre ut och kan i många fall vara över 120 g/km.
För att göra jämförelsen med fossila bränslen rättvis visar det sig att om man räknar in framställningen av de fossila bränslena hamnar utsläppen för den tidigare nämnda Volvon ovan på 460 g/km. Elbilen kanske inte är utsläppsfri, men den är helt klart bättre än de fossila bränslena ur denna synvinkel iaf!
Denna måste marknadsföras bättre! Bra grejer ju!